Een kat kiezen

Een kat kiezen

Hoe een kat kiezen?

Kies een kat nooit alleen op basis van uiterlijk, maar kies de kat die het best bij jouw levensstijl en verwachtingen past. Denk ook goed na over het gewenste karakter. Onderstaande vragen helpen je op weg.

Welke eigenschappen moet de kat hebben om te passen bij jouw leven?
 • Moet het een kat zijn die zichzelf kan bezighouden of liever een schootkat die overal bij wil zijn?
 • Krijg je vaak bezoek, dan is een allemansvriend een goede keuze. Een kat die wegvlucht telkens wanneer er bezoek komt, zal te veel stress ondervinden als je een bruisend sociaal leven hebt.
 • Heb of wil je kinderen, dan kies je best voor een kat die hiermee om kan gaan.
 • Denk ook aan andere huisdieren: heb je een hond, neem dan een kat die opgegroeid is met honden.

Over het algemeen voelen katten zich thuis in een gelijkaardige omgeving als diegene waarin ze opgegroeid zijn. Neem dus geen boerderijkatje als je een sociale huiskat wil of geen beschermd opgegroeid binnenkatje als je een muizenvanger voor buiten wil.

Zal de kat vrij buiten kunnen, buiten in een katveilig afgemaakte tuin of enkel binnen?
 • Het is sterk af te raden om een kat te houden als binnenkat als ze gewend is om buiten te kunnen gaan. De kans is groot dat de kat dan gedragsproblemen ontwikkelt.
 • Katten zijn sociale dieren die behoefte hebben aan contact met soortgenoten. Als je kat dus niet zelf buiten contact kan maken met andere katten, dan neem je beter ineens twee katten. Bij katten uit hetzelfde nest of katten die samen zijn opgegroeid, heb je het meeste kans op een innige vriendschap.
 • Sommige rassen zijn zeer actief en hebben buitenruimte nodig. Andere rassen, zoals Perzische katten en Britse kortharen,  kunnen prima binnen leven als het huis voldoende uitdagingen biedt.
Wil je een raskat of een niet-raskat?
 • Niet-raskatten kunnen er heel verschillend uitzien. Ze kunnen alle mogelijke kleuren hebben en zowel kort- als langharig zijn. Soms lijken ze zelfs als twee druppels water op een raskat. Ook hun karakter kan heel verschillend zijn. Dat maakt van elke niet-raskat een bijzondere verrassing.
 • Het uiterlijk en de karaktereigenschappen van raskatten zijn meer voorspelbaar, maar toch zijn er nog grote individuele verschillen. Kiezen voor een raskat, wil dus niet noodzakelijk zeggen dat je daarmee een knuffelkat in huis krijgt.

In asielen, op kattenshows of op websites van fokkers en rasverenigingen kan je nagaan welke katten je het meest aanspreken.

Kies je voor een raskat, wees dan wel op je hoede. Bij verantwoorde fokkers zijn de kittens goed gesocialiseerd en zijn de ouders getest op overdraagbare en erfelijke ziektes. Dit maakt de aankoop van raskatten wel een stuk duurder dan die van niet-raskatten. Sommige mensen proberen hiervan te profiteren: ze doen niet de nodige gezondheidstesten of bieden katten aan die op raskatten lijken, maar het niet zijn. Vraag daarom zeker naar de gezondsheidstesten van de ouders en kies alleen voor een raskat met stamboom. Dit geeft veel informatie over de herkomst en bewijst dat het een echte raskat is. Een stamboom kost maar 10 tot 15 euro en is normaal inbegrepen in de aankoopprijs van de kat.

Wil je een volwassen kat of liever een kitten?
 • Kittens vragen veel aandacht en maken wel eens iets stuk. Een volwassen kat is veel rustiger en zal minder kapot maken.
 • Het uiterlijk van kittens kan nog veranderen. Heel jonge kittens hebben blauwe ogen, maar dat blijft meestal niet zo.
 • Het klopt niet dat je een kitten nog naar je hand kan zetten. De ervaringen in de eerste levensweken en het karakter van de vader zijn bepalend voor het latere karakter van de kat. Om een leuke kat te krijgen die goed in haar vel zit, laat je de opvoeding best aan de moederkat over. Wil je zeker zijn dat de kat het gewenste karakter heeft, kies dan voor een volwassen kat.
 • Neem geen kitten omdat hij zo schattig is. Kittens worden heel snel groot en hebben hun moeder en nestgenootjes nodig om op te groeien tot sociale katten. Laat kittens minimaal 12 weken maar liever nog 16 weken bij de moeder. Dit helpt om later gedragsproblemen te voorkomen.
Close Menu
×

Cart